OCHELARII DE VEDERE SE ALEG CU GRIJĂ

De cele mai multe ori, ochelarii de vedere sau de soare ne aleg ei pe noi, iar cu toate tehnologiile, design-urile, materialele și lentilele poate fi greu să ne dăm seama care ni se potrivesc cel mai bine.
Când suntem totuși în postura de a alege ochelari de vedere, trebuie să ţinem cont de aspecte ca siguranţa, confortul, aspectul și tipul de lentilă necesar corectării defectelor de vedere. De asemenea, o atenţie deosebită trebuie oferită asupra materialelor din care este făcută lentila dar și asupra formei și învelișului său, aceste lucruri fiind valabile indiferent de prescripţia pe care o avem - miopie, hipermetropie, astigmatism, sau sunt necesare lentile bifocale sau multifocale pentru a corecta și presbiobia.
În fazele incipiente ale dispozitivelor de corectat vederea, sticla era materialul din care se făceau toate lentilele, inclusiv cele pentru ochelari. Cu toate că oferea calităţi optice bune, sticla este grea, se sparge ușor și poate reprezenta un pericol în toată proximitatea feţei, nu numai pentru ochi, de aceea nu se mai utilizează atât de extins.
Lentilele
din plastic
În 1947 au apărut primele lentile de plastic pentru ochelari introduse de Armorlite Lens Company din California. Lentilele erau alcătuite dintr-un polimer denumit CR-39, și sunt folosite și în ziua de azi, având avantajul de a fi de 2 ori mai ușoare decât sticla, cost mai redus și calitate optică superioară.
Lentilele
din plastic
High-Index
Aceste lentile au apărut în urma solicitării din ce în ce mai mari a lentilelor ușoare și subţiri, ele fiind mai ușoare decât cele din polimer CR-39, cu indice de refracţie mai mic și densitate mai scăzută.

Avantajul lor principal este acela că reduc aspectelor lentilelor groase, în special în cazul dioptriilor mari, reduc aberaţiile vizuale și distorsionarea imaginii pentru o vedere periferică mai bună.

De asemenea, fiind mai versatile, aceste lentile permit o varietate mai mare de rame și sunt mai estetice.
Lentilele
din policarbonat
Acestea au apărut în anii ‘70 și au fost introduse de Gentex Corporation devenind din ce în ce mai populare începând cu anii ‘80 și continuând sa fie și în ziua de azi. În proiectarea inițială, materialul a fost folosit pentru caschetele de protecție ale piloților Air Force, geamurile antiglonț de separare pentru interioarele băncilor și alte dispozitive de securitate.

Policarbonatul are avantajul de a fi foarte ușor și mult mai rezistent decât polimerul CR-39, fiind ales cu precădere pentru lentilele ochelarilor destinați pentru copii sau sportivi, dar și pentru ochelarii de protecție la locul de muncă.

De asemenea, o variantă la fel de rezistentă dar mai ușoară decât policarbonatul este Trivex care a apărut in 2001 și care oferă mai multe avantaje și în ceea privește calitatea optică a lentilei.
La un moment dat, tuturor ne va fi greu să deslușim caracterele mici scrise în josul unei pagini, de aceea o soluţie pot fi lentilele multifocale (în cazul în care deja sunt necesari ochelari pentru a corecta hipermetropia și miopia sau astigmatismul sau dacă folosim ochelari de citit).
Presbiopia apare în mod normal la persoanele ce au depășit vârsta de 40 de ani și se manifestă prin dificultatea de a focaliza imaginea.
Lentilele progresive
Au mult mai multe avantaje comparativ cu cele bifocale și trifocale deoarece permit celor care le poartă să poată focaliza la orice distanţă, fără a fi condiţionaţi de zone delimitate. Deoarece nu au zone de separare, lentilele progresive permit o adaptare mult mai ușoară și uniformă la tranziţia de la o distanţă la alta. Aceste lentile sunt potrivite pentru persoanele active ce desfășoară simultan mai multe activităţi.
Lentilele monofocale
Au singur focar după cum sugerează și numele și corectează un singur viciu de refracţie. Ele pot fi folosite fie pentru vederea de aproape, fie pentru vederea la distanţă.
Lentilele biofocale
Lentilele bifocale tradiţionale sunt împărţite în 2 zone delimitate. Jumătatea superioară a lentilei este destinată vederii la distanţă, iar jumătatea inferioară pentru vederea de aproape, având între ele o zonă care le separă. Acestea conferă adaptare ușoară și confortul de a avea 2 perechi de ochelari într-una singură, fiind ideale pentru persoanele care petrec mult timp la birou.
Lentilele trifocale
Acestea au 3 zone diferite pentru a putea vedea la distanțe variabile - de aproape, la distanță intermediară și în depărtare, acestea putând fi personalizate în funcție de stilul de viață și preocupări.
Pentru o adaptare mai bună la lumina ambientală, dar și pentru a prelungi durata de viaţă a lentilelor, există tratamente speciale precum cel anti-zgâriere sau cel anti-reflex.
Strat de acoperire
anti-reflex
Este multistratificat și are rolul de a elimina reflexiile microscopice de pe ambele feţe ale lentilei care pot reduce contrastul și claritatea, în special în condiţii de lumina redusă.

De asemenea acest strat face ca lentilele să pară aproape invizibile si vor elimina efectul de oglindă, el fiind utilizat în special în cazul lentilelor din policarbonat cu indice mare, acestea reflectând mai mult lumina decât cele din sticlă sau plastic.
Tratament
fotocromic
Tratamentul fotocromic permite lentilelor să se auto-ajusteze și să se coloreze în funcţie de lumina ambientală, ele asigurând o vedere confortabilă în orice condiţii. Ele reduc solicitarea ochilor prin fluctuaţiile de lumină naturală sau artificială prin faptul că ne ajută să nu mai stăm cu ochii mijiţi atunci când suntem expuși la ele.
Strat de acoperire
anti-UV
Ne ajută să ne protejăm în permanenţă ochii de efectele nocive ale radiaţiilor UV, acestea fiind asociate cu tulburările de vedere legate de vârstă, cum ar fi degenerescenţa maculară sau cataracta.

Din acest motiv este necesar să ne protejăm ochii încă din copilărie, iar în zilele noastre majoritatea materialelor din care sunt făcute lentilele, respectiv policarbonatul sau cele din plastic High-Index conferă protecţie anti-UV implicită datorită proprietăţilor de absorbţie ale acestor materiale.

În cazul în care alegem lentilele din plastic CR-39 este bine de avut în vedere că acestea necesită tratament anti-UV doarece ele nu au aceleași proprietăţi ca și celelalte materiale.
Tratament
anti-zgâriere
Cu toate că nu există materiale de lentile care să fie complet rezistente la zgârieturi, tratamentul anti-zgâriere conferă un strat transperent ce le vor proteja pentru mai mult timp, în special dacă mediul de lucru este unul plin de praf și alţi factori agresori. Acest tratament este cu atât mai util în cazul ochelarilor pentru copii, însă lentilele din materiale precum cele din policarbonat sau Trivex, au deja un strat rezistent la zgârieturi deja încorporat.
Atunci când alege ramele,
„baba NU rabdă la frumuseţe”
Dacă în cazul lentilelor tehnicienii au mai multe cuvinte de spus decât noi, fiind capabili să ne ofere cele mai potrivite soluţii, în cazul ramelor tendinţa este să avem noi ultimul cuvânt – forma și culorea ramelor influenţând decizia finală.
Dar, așa cum spuneam, ochelarii ne aleg ei pe noi, iar mai importantă decât „imaginea” noastră (aspectul), este imaginea proiectată pe retină. Tocmai de accea, forma feţei definește forma ramei, atât pentru un „look” plăcut, dar mai ales pentru o poziţionare corectă a ochelarilor pe faţă. (imagini via coastal.com)
Deci,
atunci
când
alegem ramele, ţinem
cont...
... nu doar de forma feţei noastre, respectiv design-ul ramei dorite...
... ci și de „măsurile” feţei noastre, respectiv cele ale ramelor.
La fel cum ne luăm haine, curele, încălţări sau pălării pe măsura noastră, la fel ne alegem și ramele. ne luăm măsurile feţei, apoi vom ști ce dimensiuni că căutăm. Ramele cuprind trei dimensiuni de baza ce includ liniile drepte, pe cele rotunde și pe cele cele ondulate. Aceste dimensiuni trebuie să fie atribuite fiecărei forme de faţă.
Dacă „podul” ochelarilor (care vine pe nasul purtătorului) nu are dimensiunile adecvate, (în funcţie și de greutatea lentilei și de materialul sau „arhitectura” ramelor) ochelarii vor începe să alunece în timp, devenind tot mai incofortabili și chiar nesănătoși (având în vedere că purtătorul va privi adesea pe deasupra ramei/lentilei). Lungimea „braţelor” este iarăși importantă în raport cu propriile dimensiuni – pentru o purtare corectă.
Dintr-un magazin de rame nu ne grăbim să ieșim.
Stăm acolo cu răbdre, întrebăm și verificăm detaliile importante pentru sănătatea noastră. Pentru că ochelarii de vedere - ca și cei de soare - nu sunt un simplu accesoriu. Iar ramele sunt mult mai importante decât par, nu doar pentru sănătate vederii, ci pentru igiena acesteia pe termen lung.