VEDEREA ÎN MIȘCARE

Că exerciţiile fizice sunt indicate pentru starea de sănătate nu mai este un secret pentru nimeni.
Că până și o scurtă plimbare poate îmbunătăţi funcţiile metabolice iarăși nu mai este un secret. Iar că acestea susţin în mod direct sau indirect sănătatea vederii pare evident, în ciuda faptului că abia în ultimii zece ani s-au intensificat studiile care urmăresc ideea.
E normal ca activitatea fizică să aducă beneficii vederii, dacă ţinem cont în primul rând de felul în care diverse alte condiţii de sănătate o pot afecta
Diabetul (de tip 2), de exemplu, poate influenţa deteriorarea vaselor de sânge din retină, determinând simptomatologia retinopatiei diabetice
De asemenea, presiunea arterială crescută și nivelul ridicat de colesterol pot afecta sănătatea vederii, influenţând alte simptomatologii “specifice vârstei”
Exerciţiile fizice (susţinute de obiceiuri alimentare sănătoase) ajută la echilibrarea colesterolului și a presiunii sangvine, scad producţia insulinei și ajută la menţinerea controlului greutăţii. Iar de aici beneficiile curg în lanţ, vederea având doar de câștigat când acești parametri sunt normali.
Activitatea fizică să reducă șansele de apariţie a catarcatei, glaucomului sau degenerescenţei maculare, spun studiile:
Un studiu realizat în 2013 spne că o simplă plimbare de zi cu zi sau câteva sesiuni de alergare ușoară în tipul săptămâni pot crește pe termen lung riscul de apariţie a cataractei. Un alt studiu realizat în 2016 susţine ideea din unghiul opus, demonstrând că absenţa activităţii fizice poate influenţa pe termen lung apariţia simptomelor.
GLAUCOMUL
În vreme ce tratamentul glaucomului presupune scăderea tensiunii intraoculare, un studiu realizat pe adulţi tineri a spune că exerciţiile fizice de intensitate moderată pot duce la scăderea presiunii intraoculare într-o măsură relevantă pentru săcătatea ochilor - ajutând în timp la evitarea apariţiei glaucomului.
Un studiu realizat pe un eșantionde 4000 de seniori, pe o perioadă de 15 ani spune a observat că o activitate fizică constantă (de două, trei ori pe sămptămână), scade riscurile de apariţie a degenerescenţei maculare umede.
Deci pune-te
în mișcare!
Din timp și susţinut! Acest obicei îţi va aduce beneficii pentru sănătate pe termen lung și îţi va mai aduce ceva confort (inclusiv psihic) pe termen scurt.