Acestea pot fi găsite atât în coajă, cât si în interiorul sfeclei și posedă numeroase beneficii pentru sănătate.
Spre deosebire de alţi
pigmenți naturali ce se găsesc în alimente, betalainele sunt mai vulnerabile preparării termice, astfel că acestea, care conferă și culoarea roșie specifică sfeclei, sunt mult mai puțin stabile odată ce sunt expuse temperaturii, spre deosebire de pigmenţii de antocianină ce dau culoarea specifică verzei roșii.
De aceea, în termenii preparării sfeclei poate exista o diferență semnificativă între prepararea ei pentru 15 minute la aburi sau 25 de minute, dar și în coacerea ei pentru 60 sau 90 de minute, nutrienţii prezenţi fiind cu atât mai afectaţi cu cât perioada de preparare este mai îndelungată.
În ciuda consistenței sale dure și a înfățișării neprietenoase, sfecla poate fi transformată într-o garnitură sau poate fi inclusă într-o salată odată ce a fost preparată, fiind recomandat ca timpul de preparare să fie cât mai redus.